Verkiezingsmemoranda: nog van deze tijd?

2024 lijkt nog veraf, maar dit verkiezingsjaar wordt achter de schermen al voorbereid. Niet enkel door politieke partijen. Ook belangengroepen kruipen in de pen om hun verkiezingsmemorandum te schrijven. Letterlijk betekent memorandum ‘dat wat moet onthouden worden’. Dat brengt ons meteen naar de kern van de zaak: wat willen organisaties dat blijft hangen bij beleidsmakers?
Bied oplossingen
Een memorandum is geen loutere opsomming van de problemen die meestal toch al goed gekend zijn, maar biedt net inspiratie aan de beleidsmakers door hen oplossingen aan te reiken. Stel daarbij zeker ook een aantal diepgaandere technische fiches op waarin je met cijfermateriaal ondersteuning biedt aan je boodschap en je oplossing. Je kan hierbij zelfs voorstellen uitwerken voor teksten die in een later stadium kunnen worden gebruikt, in regeerakkoorden bijvoorbeeld.
Durf te schrappen
Een goed resultaat vergt een goede en tijdige voorbereiding. Weet wat er leeft bij je leden, je stakeholders en de beleidsmakers. Start dus vroeg genoeg met het verzamelen van ideeën, liefst in groep, zo kan je de draagkracht van je finale nota vergroten. Verplaats je in het standpunt van je stakeholders en breng in rekening wat zij van je verwachten. Identificeer je beste of belangrijkste oplossingen en distilleer hieruit je kernboodschappen. Maak het onderscheid tussen de hoofd- en bijzaken! Beter 5 krachtige en duidelijke sleutelboodschappen dan 25 losse en vrijblijvende aanbevelingen. Verzamel zoveel mogelijk data en cijfers, die kan je immers gebruiken om je boodschappen visueel te verduidelijken.
Kort en krachtig
Wil je een memorandum met impact? Hoe het dan kort en krachtig. Politici en studiediensten van politieke partijen worden in de aanloop naar de verkiezingen letterlijk overspoeld door memoranda, vragenlijsten, aanvragen voor debatten, enquêtes en andere belangengroepen die hun teksten mondeling willen komen toelichten. Zorg er dus voor dat jouw boodschap eruit springt en blijft plakken.
Timing is alles
Politieke partijen starten doorgaans redelijk vroeg aan de voorbereiding van congressen en verkiezingsteksten. Op dat ogenblik zijn ze dan ook zelf ook naarstig op zoek naar nieuwe ideëen en oplossingen. Zorg ervoor dat het resultaat tijdig bij de juiste mensen terecht komt. Focus daarbij niet alleen op de parlementsleden, maar zoek naar de personen die de beslissingen nemen. Het zou immers zonde zijn als je mooi werkstuk waarin je zoveel tijd hebt geïnvesteerd te laat, niet of door de verkeerde personen gelezen wordt.
Make it visual
Het oog wil ook wat. Dat geldt zeker voor een goed beleidsdocument. Lange bundels tekst verteren nu eenmaal minder goed. Zorg dus voor een toegankelijk document, met veel visuals die de kernboodschappen ondersteunen. Laat het memorandum zo vooral smaken naar meer zodat de beleidsmakers zelf bij je organisatie komen aankloppen voor verdere input en dialoog!
Onbekend maakt onbemind
Is je memorandum klaar? Mooi zo, maar het werk is dan nog maar half gedaan. Je maakt uiteraard meer kans dat jouw harde werk beloond wordt, als je op voorhand al een goede professionele band hebt uitgebouwd met je stakeholders en de beleidsmakers. Je kan dan rustig verder bouwen op die vertrouwensrelatie en je belangrijkste boodschappen aan hen toelichten. Heb je dat in het verleden niet gedaan? Geen paniek, je nota betekent een goede start om die relatie alsnog op te bouwen.
Meer te weten komen over dit thema? Beluister zeker onze twee podscastaflevering in de Y-Files, de podcasts van Whyte Corporate Affairs:
Verkiezingen & memoranda (deel 1) (NL)
Verkiezingen & memoranda (deel 2) (NL)
Contacteer ons op info@whyte.be voor meer informatie.